Honlap


A képre kattintva a honlapra jutunk, ahol még sok egyébb építés is található

1. Készül a magyar dízel-motorkerékpár

2011.04.28. 13:00 plzltn

Kezdetben a dMZ-nél az a gondolat is meghúzódott a puszta és célnélküli építésen túl, hogy de jó lesz rajta motorozni! Gondoltam, olcsó lenne azzal munkába járni. Vagy mondjuk úgy, egy ábrándként ez is bennem volt. Mint tudjuk, ez a része nem jött össze. Már az építés megkezdése pillanatában kiderült, azzal a koncepcióval / motorral ebben az országban teljesen esélytelen a legalizálás. A 3 lóerő se támogatná a számára már interkontinentálisnak számító napi 50-60 kilométert. Így jött az elhatározás: kellene egy akkora dízel-motorkerékpár fabrikálni, amit legalább teljesítménye alkalmassá tesz a nagyobb távolságok leküzdésére. Lehetne sokkal inkább használható, mint szép, tehát fordított felállású, mint ahogyan sokan minősítették a dMZ-t.

Szóval meg kellene építeni a nagytestvért. Hátha az is összejönne. Csaba barátom, akiről apuék fűtésrendszerének építése kapcsán már ejtettem szót a honlapomon, nálunk járva azt rebesgette, hogy benne lenne a munkában. Akkor még egy fadarálék-készítőről volt szó, annak műszaki részleteit jött megbeszélni velem. Épített magának egy égetőművet, ami önműködően adagolja a kazánjába az energiahordozót.

Ahhoz kellene építenünk egy olyan teljesítményű ketyerét, ami a karomnyi ágakat még károsodás nélkül, röhögve felaprítja. Ahhoz pont jó lenne az öreg Opel Kadettem 1.6-os dízelmotorja –mutogatott rá. Ami a műszaki lejártával le lett állítva a kertbe, és Robi, a kutyánk lakott benne, szabadon ki-be járva az állandóan nyitott ajtaján. 

Azt mondtam neki, esetleg az Opel motorja is jó lehet a következő dízel motoromhoz. De ha mégsem, automatikusan a tied lehet, és csinálunk belőle olyan darálót, hogy méteres átmérőjű fákat eszik majd! Ekkor jelezte Csabi, hogy ő is benne lenne egy motorépítésben. Amit hozzá tudna tenni a dologhoz, azt szívesen vállalná is be. Végül is tanult szakmája szerint karosszérialakatos. Van is egy elég jól felszerelt műhelye, profin tud hegeszteni, és hozzám hasonló gondolkodású srác, akinek jól áll a szerszám a kezében. Igaz, bazi messze lakunk egymástól, kb. 40 Km-re, de akkor is jól jöhet a segítsége. A mindennapokban víz-, gáz- és fűtésszerelő. Ha már munkájánál fogva egy „csőbarát”, a váznál övé a stafétabot.   

Na, de milyen legyen a dízel motorkerékpár? Most azt gondolom, jól használható, kényelmes. Ha a formavilágra gondolok, akkor csak két fazon jöhet szóba, a túramotoros és esetleg a chopper-cruiser fazon. Nem vagyok alapvetően a chopperek ellen, de inkább kerültem őket az eddigi építés tervezgetése során. Azt gondolom, nem szabad beállni a sorba, márpedig choppert már mindenki mindenből épített, dízelből is. Lerágott csont. Motorvásárlásaimkor is (és vettem már egy párat) kerültem őket, soha nem is ültem egyetlen egyen sem.

De történt egy két dolog. Mintha a sors szándékosan intézte volna a dolgokat az elmúlt évben. Életem első cruiserezése megtörtént, s mindjárt egyszerre öt vatta új nagyágyúval. Nagyot változott a véleményem. Mit vélemény? Egyenesen előítélet. Eddig hogy nem vettem észre a tényt, egy csomóan nem tévedhetnek egyszerre? A kegyelemdöfést az tette be nekem, hogy megismerhettem egy motorépítő cimborát a Zaporozsec blokkos chopperével. (Honlapjának tanúsága szerint most dupla Zapó blokkos trike-ot farag.) Motoroztam a gépével egy-két karikát. Igaz, nekem a rövid lábam miatt meggyűlt a bajom az elérhetetlenül messze előre helyezett lábtartókkal, de ez az egyéni amorfitásom kérdése. Ettől még megláttam a kategóriában rejlő kényelmet és élményt. 

Legyen a lehetőségekhez képest viszonylag könnyű. Most arra gondolok, ha merészre veszem, akkor a mérce 200-250 kg. Ha engedékenyebben (vagy csak reálisabban?) nézem, jó lenne, ha nem lépné túl jelentősen a 300-at. Egyszerűség, semmi sallang. Csak annyi bizgentyű, ami elengedhetetlen a kényelemhez. Legyen rajta kormány, ülés, kerekek sárvédővel, a kötelező világítás indexszel, és középen egy dízel morogjon!

Ha motorozhatónak akarom megtartani, nem lehet túlságosan széles a gumija, de nem is kell. Viszont az sem lenne baj, ha komolyságot sugározna. Abban meg partner lehet a méreteivel. Amúgy sem hinném, hogy a dízelek térfogat/teljesítmény viszonyában pálfordulás történt volna, ergo kicsi biztos nem lesz.

Legyen olcsó! Mindenki tudja miért, ugye? Ez viszont számtalan kompromisszumot követel a többi szemponttal szemben.

A motorblokk körül a legnagyobb a káosz. Biztosan nem akarok szenvedni a dMZ-nél tapasztalt problémával, azzal, hogy mennyi nehézség keletkezik, ha a blokk stabilmotornak lett tervezve. Ha közlekedési célra keresek motort, akkor az a jó, amelyik alapvetően onnan is származik. Tehát valami közúti járműből lenne jó választani. Elképzelésem szerint még a mopedautók is kilógnak innen, még ha kézenfekvőek is lennének kis tömegük, térfogatuk okán. De a CVT váltó miatt inkább a stabilmotor kategória felé lógnak, számomra jobbak a változó terhelésre tervezett, manuális váltóval szereltek. Arról se feledkezzünk el, hogy a teljesítményük is hurka.

Érden egy mopedautós szaki azt súgta, nem mindegy, melyik kocsiból melyik motort. Mert szemre kézenfekvőbb a több alumínium alkatrésszel, így kisebb súllyal kecsegtető olasz Lombardini, de a minőség, s így állóképesség, tartósság szempontjából csakis a japán Kubota a megfelelő. Azt mondta, látszólag egyformán teljesítenek, de amikor a szervizről, állóképességről van szó, akkor ez már nem igaz. Egy használt, kopott blokk esetén (amire nekem futhatná egyáltalán), nem mindegy melyikben mennyi üzemóra rejlik még.

Szóval származzon autóból. Ha valamilyen módon mégis sikerülne lepapírozni, akkor nem szembesülök a dMZ-ben alkalmazott blokk problémájával, hogy nincs a gyártó által készített megfelelőségi bizonyítványa. Ha gépkocsiból jön a motor, akkor ez eleve adott.

Ami mondjuk ijesztő, az a súly. Gépkocsiknál bizonyára nem spórolnak annyira kényszerűen a tömeggel. Sejtem, hogy nem nagyon fogok találkozni aluöntvény blokkházzal. Illetve az újabbak, amik esetleg aluházasak lehetnek, valószínűleg már common rail rendszerűek. Jut  eszembe a common railról. Tavaly az NKH-nál, mikor a dMZ kapcsán érdeklődtem, elhangzott egy mondat: ha építek egy dízel motorkerékpárt, akkor bármely alkatrésze bármilyen EK engedéllyel is rendelkezzen, az eredmény egy új jármű lesz. Annak meg az éppen aktuális EURO normákat kell tudnia teljesíteni. Puff neki.

A céges kocsim szervizelésekor, az ottani szervizvezető felajánlott egy súlymérést a Multijet motorjukra - pont volt egy szétszedett példány hátul. Ha jól emlékszem, beállt, motort cseréltek, majd rájuk maradt alkatrésznek a rossz blokk. A Totalcaron olvastam egy cikkben, hogy menetkészen a blokk tömege megáll a rekordszerű 130 kilóban. Ezt sikerült méréssel is igazolni, mert a száraz, csak fém alkatrészeket tartalmazó része 100-110 kilóra jött ki. Generátor, önindító, és az egyéb apróságok, mint turbó, a csövek, a szűrők, szivattyú a nagynyomású csővel, a vezérlés stb nélkül. Nem rossz - előnye, hogy alu öntvényházzal készült.

Amitől talajt fogtam, az az ára. Azt mondta a szervizvezető, egy papíros-számlás, bontott, de garantáltan működő blokk 200 ezer forint. Az eredeti Fiatos vezérlőelektronika kb. még egyszer ennyi. A vezérlő átírása, hogy csak a blokkot felügyelje és ne figyelje a kocsit, 40000-be kerül. Ezt valamivel olcsóbban lehet megúszni Suzukival (Wagon R, Ignis), de akkor is benne van legalább 5-6 db 54000 forintos papírdarabban.


A common rail elektromos vezérlése nem teszi lehetővé a házilagosságot, sugallta a szervizvezető. Azt már nem! Olyan elem nem jöhet a képbe, amit nem tudok uralni, amihez másnak a költséges segítségére kell hagyatkoznom. Ne feledjük azt se, mint minden bonyolult mikroelektronika, a végletekig érzékeny a vízre, ami egy motoron, lássuk be, gazdagon fordul elő. Még egy oldalról felfröcskölt 20-30 liter is előfordulhat a szomszédos sáv irányából, amiben nekem is volt több élményem.


Aztán ott van még a Smart háromhengerese, amire fenti árak szintén érvényesek. Sőt, még egy 1.2-es szorzó rájön, mert mégis csak presztízsmárka! Ja, Smart alapú motorkerékpár már sorozatgyártásban is létezik. Biztos nem véletlen, de azért mégsem az én pénztárcámnak való…


Ha mechanikus adagolósban gondolkodom, akkor megfelelő lehetne a kertben figyelő Kadett blokkja is, vagy ahhoz hasonlóan bármelyik másik négyhengeres autóé - sejtem, hogy milyen súlyuk lehet. Persze csináltak néhány kétkerekűt ilyennel, de egy kezemen meg tudom számolni. Mondjuk, ebben élen járunk, mert néhai Kiss Lajos a 90-es évek első felében már épített kétkerekűt Citroen BX 1.9-ből.

 
Kisebb autómotor? A háromhengeresek eleve csak a munkagépekben, mezőgazdasági masinákban fordulnak elő. Na meg ott a Daihatsué, a Charade 1.0. Abból létezik turbós és szívós változat is. Talán nem is olyan eszetlenül nehéz, ha az egész kocsi 750 kg.


Nem én lennék az első, aki motorkerékpárt farag belőle, létezik már 1-2 projekt. Most, innen nézve, ha nem számít az emisszió és nem hanyagoljuk el az árkérdést, akkor racionális választás lehet. Ja, és ha másnak sikerült, sikerülhetne nekem is….
 

19 komment

Címkék: dízel motorkerékpár dmz

A bejegyzés trackback címe:

https://dieselbike.blog.hu/api/trackback/id/tr72847389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZON 2011.04.28. 15:08:28

Szép nagy fába készülsz belevágni...
Kitartást, és sikert kívánok!

GERI87 2011.04.28. 15:38:51

Szép és jó de még mindig ott van az hogy le kell rendszámoztatni és ha nem fogyaszt kevesebbet 2,5 liternél akkor kb felesleges...mert olyan motort venni is lehet (már ha tizenlóerőben gondolkozunk):)

"Olyan elem nem jöhet a képbe, amit nem tudok uralni. Ne feledjük a hátrányait: mint minden bonyolult mikroelektronika, a végletekig érzékeny a vízre, ami egy motoron, lássuk be, nem előny."

Márpedig ha modern dízel kell akkor ez megkerülhetetlen.
A víz elleni védekezés meg nem akkora cucc hogy ez legyen az akadálya.

pandius 2011.04.28. 15:39:28

Mi lenne a cél??? Nem fogyaszt kevesebbet mint pl. egy GS 500 blokk és nem is megy sokkal jobban. Nehezebb is, ja és a gázolaj is drága már. Mondjuk ha valaki esetleg buszvezető akkor... :D

Tomchy 2011.04.28. 18:07:26

Miért kell mindíg gazdasági indokokkal alátámasztani, ha valaki barkácsolni szeretne? Itt mindenki halvérű közgazdász?
Ha sikerül, az "én alkottam" érzés mindent megér. Minden másra meg ott a MasterCard!

Hajrá! Alkoss, ha akarsz!

GERI87 2011.04.28. 19:15:06

@Tomchy:

"a dMZ építésekor; gondoltam, olcsó lenne azzal munkába járni......A 3 lóerő se támogatná a számára már interkontinentálisnak számító napi 50-60 kilométert. Így jött az elhatározás: kellene egy akkora dízel-motorkerékpár fabrikálni"

Ezek szerint bejárásra kell, tehát alacsony fogyasztással.

a.szirbik 2011.04.28. 19:15:12

wv 1.2 pdtdi motorja is jó lehet! 3 hengeres, 61 ló, súlyra szerintem a felsoroltaktól mindtől könnyebb, és Lupoban vagy A2-ben sem fogyaszt 3.5-től többet. Érdemes lehet elgondolkozni rajta! 2000-es évjáratú törött (aluminium alkatrészek miatt nehezen és drágán javitható) autóból szerintem olcsón lehet motort szerezni. Aztán lehet tévedek :D

tajgagyöngye 2011.04.28. 19:31:32

Szerintem egy microcarból vagy mopedautóból származó Kubota vagy Lombardini motor is jó szolgálatot tenne.

Tomchy 2011.04.28. 19:35:33

@GERI87: A sorok között nekem ez még mindíg csak indok, hogy az ember a cimborájával a garázsban flexet ragadhasson. Napi 50-60 km ingázásra lehet venni egy 250-es robogót/motort (én inkább az utóbbira szavaznék) kevesebbért, alkotni más érzés. Ez a valódi ok!
plzltn, cáfolj vagy erősíts meg, kérlek!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2011.04.28. 19:35:55

@a.szirbik: nekem is a 3L TDI jutott eszembe!!
Félig meddig mechanikus,alublokkos,a 3 hengeresek közt a legkönnyebb.
www.dieselbike.net/vw/vw.htm

Tomchy 2011.04.28. 19:36:33

@a.szirbik: Nem olcsó, Magyarországon jól eladható akármilyen roncs, ha a számok épek...

lally 2011.04.28. 20:08:55

De miért említesz régebbi konstrukciójú mptprpkat, ha a jelenlegi emissziós normákat kell teljesíteni? Drága móka lesz! De küzdelmes.

apamacko 2011.04.28. 21:13:28

PSA 1,4D, vagy Polo 1,4D (régi szívó 4 henderes) sztem olcsón szerezhető, kb 50 lovat tudnak ami elég.
Az 1,4 PD 3 hengeres meg igen tartós és takarékos, csak jó legyen a PD elem benne :-) a súlya is jó lehet, és az elektronika kevesebb benne mint a későbbiekben.

makmarci 2011.04.28. 21:36:47

A KIA RIO-ban van még asszem 3 hengeres 1.5 diesel blokk, talán nem is drága, de ahogy elnézem, jobban jársz, ha veszel egy komplett jobbkormányos autót, és a végén ami nem kell, eladod.

kkn 2011.04.29. 00:52:14

@makmarci: Abban is, meg a konszerntesó Hyundai-ban is.

www.hasznaltauto.hu/auto/hyundai/accent/hyundai_accent_1.5_crdi_gls-4412818

Úgy rémlik, a régi Alfákban is előferdült, , pl. 33, de az 1.8, és így valószínűleg nehéz is.

csuvel 2011.05.01. 18:56:16

Az alkotási vágy kiélésén kívül ennek semmi értelme sincs.
De jó munkát és sok sikert kívánok hozzá! érdeklődve várom a végeredményt.

Xebulon 2011.05.03. 22:49:18

Ha olcsón és kényelmesen akarsz járni, inkább egy gázszettet szerelj be egy robogóba.
Még cserélhető kemping gázpalackkal is elmehet... Esténként még kávé és vacsora is főzhető a maradék gáz segítségével...

Italian beauty 2011.05.04. 10:50:42

A racionalitás itt nem kérdés.Az alkotás öröme, a barkácsolás is lényeges szempont.Én szereltem dízel motort benzines autóba, nem egyszerű, nem éri meg de érdekes.Véleményem szerint a váltó és a hűtés problémája a legfontosabb.
Motornál a súly a legnagyobb kérdés, a smart motor amit Eva Track Diesel motorkerékpárba is beépítenek folyedék nélkül nem több mint 6o kg. Súlyosabb motorokkal nem érdemes próbálkozni. Van még egy indiai kocsi is , valami mopedszerű, ausztriában is kapható (haisam vagy mi a franc a neve, kb 4oo köbcentis) azt is meg lehet nézni.Ezen kívül sok generátor motor létezik de messze nem egy smart motorral talál, amúgy a váltó fogas kérdés minden esetben.Jó munkát az alkotóknak.Ha meg majd be kell jegyezni akkor Szlovákia vagy Románia alkalmas erre, bejegyzik egyedi homologálással, nem drága.

waze 2011.05.12. 17:46:29

szevasztok,
találtam egy gyöngyszemet, lehet vele kellene felvenni a kapcsolatot, ebben egy 205 Peugeot 1.9 van.
a színe sötétvörös...:-D
www.hasznaltauto.hu/motor/egyedi/egyedi_chopper_1.9_diesel-4735615
süti beállítások módosítása